Gürcistan – Poti Serbest Ekonomik Bölge’de Şirket Kurulumu

Şubat 20, 2020 Gökhan Cindemir 0 Comments

Cindemir Hukuk Bürosu deneyimli ve akademik birikime sahip olan avukatlardan oluşan Türkiye’de ve uluslararası alanda bilinen bir hukuk bürosudur. Türkiye çapında farklı illerde hukuki konularda faaliyet göstermektedir. Haksız fiil ve Tazminat talepleri konusunda uzmanlaşmış avukatlardan teşkil olmuştur.
cindemir@cindemir.av.tr

Poti Serbest Ekonomik Bölgesi, Gürcistan’nın en eski ve en büyük ekonomik serbest bölgesidir ve iş hacmi bakımından da en önemlisidir. Poti FIZ, tarihi İpek Yolu üzerindeki Kafkasya bölgesinin uluslararası ticaret koridorlarına ve pazarlarına açılan kapısıdır. Gürcistan’ın vergisiz ve ikili serbest ticaret anlaşmalarından yararlanmak isteyen yatırımcılara yeni bir teşvik sağlamaktadır.

Poti FIZ, yatırımcıların hammadde ithalatı yapmalarını ve işlenmiş ürünlerini hem bölgesel hem de uluslararası çeşitli pazarlara ihraç etmelerini sağlayarak, Gürcistan’nın ekonomik faaliyet ve iş sahasını genişletmek üzere tasarlanan ve vergisiz teşviklerden faydalanmak isteyen işletmelere odaklanmış bir bölgedir.

Şirket Kurulumu ve Başvuru Süreci        

Şirket başvuru ve kurulum sürecinde ofisimiz Poti Serbest Ekonomik Bölgesi ile Türkiye arasında koordineli olarak çalışmaktadır.

Limited Şirket, Anonim Şirketi ve diğer ortaklık kurulumlarına elverişli bir bölge olan Poti FIZ’de hem şahıs hem de tüzel kişiler şirket kurulumu yapılmaktadır.

Şirket kurulumu ve başvuru süresi belirli kriterlere göre değişmekle birlikte genelde birkaç iş günü içinde tamamlanır.

Neden Poti FIZ?

Stratejik Konum

Poti Serbest Sanayi Bölgesi, tarihi İpek Yolu’nun kalbinde yer almaktadır ve Avrupa ile Asya arasındaki en önemli bağlantıların giriş noktası olmaya devam etmektedir. Büyüyen Hazar- Kafkasya bölgesinin merkezidir. Gürcistan’ın en büyük limanına sahip olan ve uluslararası havalimanlarına oldukça yakın bulunan, aynı zamanda demiryolu altyapısıyla da hizmet sunan Poti FIZ, vergisiz bir ortamda hızlı ve kolay bir işletme kurmak isteyen şirketlere önemli lojistik ve tedarik zinciri avantajları getiriyor. Türkiye ve Azerbaycan arasında köprü olarak yer almaktadır.

-Vergi Avantajları                           

Vergi Türleri                                                POTİ FIZ’de Vergi              Gürcistan’da Vergi

İthalat Vergisi                                                            %0                                          %12

Kurumsal Gelir Vergisi                                             %0                                          %15

Bireysel Gelir Vergisi                                                %20                                        %20

KDV                                                                          %0                                          %18

Emlak Vergisi                                                            %0                                          %1

Temettü Vergisi                                                         %0                                          %5

Gümrük Vergisi

Poti FIZ ve diğer ülkeler arasındaki ithalat ve ihracat          %0 Gümrük Vergisi

Poti FIZ ve Gürcistan arasındaki ithalat ve ihracat               %4 Gümrük Vergisi

Finansal Avantajlar

  • Rekabetçi kiralama ve lisans tarifeleri
  • Düşük işçilik maliyetleri
  • Asgari ücret zorunluluğu yok
  • Vergisiz bölge
  • Düşük yaşam maliyeti
  • Made in Georgia Sertifikası
  • Poti FIZ’in kara ve demiryolu kargoları için 7 gün 24 saat geçerli olan iki adet gümrük noktası vardır.
  • Düşük maliyetle güç, su, gaz ve internet bağlantısı imkanı

Neden Gürcistan?

Gürcistan’ın liberal ticaret rejimi sayesinde yatırımcılara bölgenin pazarlarına erişim için oldukça elverişli bir fırsat sunmaktadır. Gürcistan, CIS(Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkeleriyle birlikte Serbest Ticaret Anlaşması imzaladı.

AB ile Ortaklık Anlaşması imzalandı ve 2014 yılında Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (DCFTA) dahil olmak üzere onaylandı. Ek olarak, 27 Haziran 2016 tarihinde Gürcistan ürünlerine İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre pazarlarına gümrüksüz erişim sağlayan EFTA ülkeleriyle birlikte Serbest Ticaret Anlaşması imzaladı.

ABD, Kanada ve Japonya ile Gürcistan İçin Genel Tercih Şemaları uygulanmıştır, bunun sonucunda Gürcistan’dan ihraç edilen 3.400 çeşit ürün için düşük tarifeler uygulanmaktadır.

Gürcistan; Türkiye, Çin ve Hong Kong ile Serbest Ticaret Anlaşması imzaladı. Gürcistan ve Çin arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması, 1 Ocak 2018’de yürürlüğe girdi.  Ayrıca Türkiye vatandaşlarının ülkede vizesiz olarak seyahat imkânı vardır.

 

Gürcistan – Poti Serbest Ekonomik Bölge’de Şirket Kurulumu was last modified: Mart 1st, 2020 by Gökhan Cindemir